Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Ötlet, csapat és bizalom viheti sikerre a startupokat
Ötlet, csapat és bizalom viheti sikerre a startupokat
2016. június 24.
Módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 5 perc
Partnerséget kért Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke az innovatív vállalkozások és az inkubátorok képviselőitől a Digital Factory 2016. június 20-i fórumán. A kölcsönös bizalmon alapuló partnerség záloga, hogy az inkubátor és a finanszírozó egyaránt hosszú távú építkezésre törekedjen.

Valódi ökoszisztéma-építőkre számítunk, akik az ezzel járó felelősséget is vállalják, és nem azokra, akik csupán a forrásfelhasználásban érdekeltek – hangsúlyozta Pálinkás József az inkubátorok létrehozását ösztönző pályázati felhívásban megfogalmazott elvárásokról. Önámítás helyett őszinteség, kézi vezérlés helyett bizalom szükséges ahhoz, hogy valóban hatékony inkubációs rendszer alakuljon ki szerte az országban. Az NKFI Hivatal az értékteremtő befektetések katalizátorának szerepét tölti be ebben a rendszerben – mondta el Pálinkás József. Előadásában kiemelte: A megújult startup pályázati programban olyan inkubátorokra szeretnék bízni a támogatandó ötletek és csapatok kiválasztását, akik saját tőkével is beszállnak az általuk felkarolt projektekbe, így az üzleti kockázatvállalás megoszlik.

A startupok fejlesztésére, képzésére és piacra lépésük ösztönzésére a 2015 végén meghirdetett „Innovációs ökoszisztéma” pályázaton sikeresen szereplő inkubátorok írnak majd ki pályázatot a startupok mentorálására, az üzleti alapon megítélt támogatást pedig közvetlenül az inkubátoroktól hívhatják le az induló innovatív vállalkozások. A startupok szempontjából kedvező fejlemény, hogy így felgyorsulnak a finanszírozási folyamatok, az inkubátorok rugalmasabban tudják követni a mentorált vállalkozások ötletfejlesztésének megvalósítási szakaszait. Annak érdekében, hogy ez a pályázati konstrukció hatékony ösztönzője legyen a hazai startup környezet fejlődésének, az NKFI Hivatal a GINOP-felhívás kidolgozásakor a korábbi startup pályázatok pályázói-finanszírozói tapasztalatait és piaci szereplők véleményét is felhasználta . Az NKFI Hivatal elnöke a korábbi Start-up_13 konstrukcióval kapcsolatban elmondta, hogy a meghirdetést követő bizonytalan intézményi környezet megnehezítette a szereplők dolgát, és rámutatott a startup projektek értékelési dilemmáira is. Bemutatta, hogy ugyanazon inkubálásra szánt projekteket az NKFI Hivatal által felkért független szakértők és az inkubátorok mely pontokon értékelték különbözőképpen. A felkért szakértők az innováció újdonságtartalmát a pályázati felhívás kritériumainak megfelelően kiemelkedő fontosságúnak ítélték, míg az inkubátorok a pályázati feltételeket tágabban értelmezték, a kockázatokat a portfólió egészére optimalizálva.

Pálinkás József NKFIH elnök előadása letölthető (PDF 484 KB)

a_109
Pálinkás József, NKFIH

a_095
Valner Szabolcs, Digital Factory

a_124
Pálinkás József, Tánczos Péter (Euroventures)

a_149
Pakucs János (MISZ), Pálinkás József, Valner Szabolcs

A rendezvényen megszólaltak az innovatív vállalkozások közösségének képviselői is. A kockázati tőke-befektetők kerekasztal-beszélgetésén elhangzottak alapján a befektetők az új pályázati koncepció értékének látják, hogy az inkubátor jó gazdaként megszemélyesítheti az eddig arctalan állami finanszírozót, ezzel is lehetőségeik őszinte, reális felmérésére ösztönözve a forrásigénylőket, hiszen ez a magánbefektetőkkel való kapcsolattartásban jellemzőbben megvalósul. Ám az inkubátoroknak csupán egyik funkciója a korai fázisú – az amerikai modellben leginkább családi-baráti forrásból származó – tőke biztosítása, amíg egy-egy innovatív ötlet eléri azt a szakaszt, hogy a potenciális befektetők is fantáziát lássanak benne. Legalább ennyire fontos a mentorálás során átadandó szakértelem és tapasztalat, hogy a startup elkerülje a kezdeti, később nem orvosolható hibákat, megerősödjön a startup motorját alkotó – a megvalósítás szempontjából kulcsfontosságú – csapat ,és ezzel jelentősen lerövidüljön az útkeresés ideje, valamint növekedjen a fennmaradás esélye.

a_118
Befektetők kerekasztal a fórumon

a_097
Az Akvárium Klub konferenciaterme

Az ökoszisztéma-építés értékes hozadéka lehet, hogy az egyetemi-ipari-gazdasági együttműködés újabb platformja jöhet létre, hiszen az egyetemeken nem minden esetben van kapacitás a kutatások eredményeinek piacosítására – hangsúlyozták a tudástranszfer-irodák munkatársai az egyetemi kerekasztalon. Jóllehet a felsőoktatásra jellemző adminisztratív teher egy üzleti vállalkozás szemszögéből túlzottnak tűnhet, az egyetemek és a kutatóhelyek által létrehozott szellemi termékek, kutatási szolgáltatások az innováció motorjai lehetnek a startupok körében is. Mint elhangzott, a piaci hasznosíthatóság ígéretét hordozó kutatási eredmények általában további kutatási szakaszokat és fejlesztési munkát igényelnek. Az eredmények tehát a legtöbb esetben még távol állnak a kutatás piacosítható fázisától, az inkubátorok – közös érdekek és előnyök mentén – hidat képezhetnek a tényleges üzleti lehetőségek felé, valamint közreműködhetnek a szellemitulajdon-védelmi kérdések tisztázásában.

A Digital Factory rendezvénye azt célozta, hogy a startup ökoszisztéma szereplői megoszthassák egymással az elmúlt években szerzett tapasztalataikat, valamint együttműködési lehetőségek jöhessenek létre – mondta el Valner Szabolcs, a Digital Factory Zrt. vezérigazgatója. Mint elmondta, a következő időszakban tovább fejleszthető a startupok inkubációjának módszertana azzal, hogy az inkubátorok, ba efektetők és a különböző tudományterületek műhelyei jól összehangolt, nemzetközileg is versenyképes projektterveken dolgoznak együtt.

A rendezvény részletes programja

Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?