Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
NKFI Hivatal: erősödik a magyar vállalkozások kutatási-fejlesztési tudatossága
2020. november 03.
Módosítás: 2022. január 03.
Olvasási idő: 2 perc
Budapest, 2020. november 2., hétfő (MTI) - Erősödik a magyar vállalkozások kutatási és fejlesztési tudatossága, egyre többen érdeklődnek az innovációs tevékenységek iránt - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-vel hétfőn.

A hivatal szerint a vállalkozói aktivitást mutatja, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) idén eddig 58 százalékkal több kutatási és fejlesztési minősítéssel kapcsolatos megkeresést fogadott, projektekről pedig kétszer annyian kértek tőlük szakértői véleményt, mint a tavalyi első 9 hónapban.

A legtöbb minősítési kérelem az informatikai ágazatból érkezett, főként a banki informatika és a mesterséges intelligencia területéről. Második az egészségipar, jellemzően a koronavírushoz kapcsolódóan, de kiemelkednek a műszaki jellegű fejlesztések is, főképp a járműipari vállalkozások részéről.

Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke az adatokhoz hozzáfűzte, hogy a minősítési rendszer segíti a kutatás-fejlesztési pályázati források és adókedvezmények igénylését, ami akár több tízmillió forint többletforrást is hozhat a vállalkozásoknak - írták.

Az NKFIH a saját ügyfélforgalma alapján is a vállalkozói érdeklődés növekedéséről számolt be.

Az emelkedés szeptemberig kétszeresen múlta felül a 2 évvel korábbit. Azóta négy új pályázattípust a cégek igényeire szabva jelentettek meg, és a szervezet vezetője szerint ennek is köszönhető, hogy 2018 óta háromszorosára nőtt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból támogatott innovációs projektek száma.

Birkner Zoltán a legnagyobb sikernek a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket támogató konstrukciót nevezte - olvasható a közleményben.

A pályázatot a tavalyi 45 milliárd forintos keretösszeg után idén 59 milliárdból hirdették meg, de a nagy érdeklődés miatt újabb 20 milliárd forintos keretet nyitottak meg, amelyre két nap alatt ötszörös támogatási kérelem érkezett.

Az egyes tudományterületek és iparágak kiemelkedő népszerűsége az NKFIH által finanszírozott innovációs projektekben és kutatási programokban szintén kimutatható. Ilyennek nevezték az IT-szektort, azon belül is a digitalizációt, mivel az idén támogatott vállalati projektek több mint 40 százaléka érintett ebben.

Az egyetemek és kutatóintézetek 97 nagy kutatási tématerületéből 32 a digitalizációs tématerületre összpontosít, 11 pedig a járműiparral függ össze.

Magyarország az egészségügyi, gyógyszeripari kutatás-fejlesztésben hagyományosan erős, de a járványhelyzet tovább növelte a kutatóhelyek és a vállalkozások aktivitását, így az NKFIH külön pályázatot hirdetett diagnosztikai és terápiás eljárások, technológiák fejlesztésére, valamint a járványhelyzet miatti hiánytermékek belföldi helyettesítésére. A Befektetés a jövőbe című pályázat 7 milliárd forintos keretösszegére 39 milliárd forintnyi igény érkezett - közölték.

Forrás: MTI

Utolsó módosítás: 2022. január 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?