Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Küszöbön a Horizont Európa: online rendezvénysorozat készíti fel a hazai pályázókat
Küszöbön a Horizont Európa
2021. február 03.
Módosítás: 2022. január 03.
Olvasási idő: 2 perc
Áprilistól érhető el az Európai Unió minden eddiginél nagyobb, 95,5 milliárd eurós keretösszegű Horizont Európa programja, amely már idén is jelentős forrásokkal támogatja majd a hazai kutatásokat és innovációt. A magyar vállalkozások, tudásközpontok, egyetemek és kutatóintézetek sikeres pályázati részvétele érdekében februártól gyakorlatorientált online rendezvénysorozat indul - jelentette be Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztériuma felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

A Horizont Európa a legnagyobb költségvetésű közvetlen irányítású uniós program, az előző hétéves ciklus Horizont 2020 (H2020) keretprogramjának szerves folytatása. A korábbi pénzügyi időszak forrásaiból a hazai szervezetek 1400 nyertes pályázat útján eddig mintegy 350 millió euró támogatáshoz jutottak, ami a H2020 teljes keretösszegének 0,6 százalékát teszi ki.

Bódis József kifejtette: a kormány célja, hogy 2027-re Magyarország a közvetlenül pályázható uniós forrásokból a lakosságával arányos mértékben, 2,18 százalékkal részesedjen. Az innovációs tárca többek között ennek érdekében alakítja ki az egyetemek köré szerveződő nagy tudásközpontokat és a kiemelt témákra szakosodó nemzeti laboratóriumokat. A keretprogram prioritási területeit tükröző, a hazai tudományos és technológiai kiválóságot egyesítő konzorciumok jobb eséllyel indulhatnak majd a program pályázatain.

A Horizont Európa számos új elemmel bővül, ezek közül kiemelhetők a szektorokon átívelő együttműködéseket ösztönző klaszter-programok, a legfontosabb társadalmi kihívásokat célzó missziók, vagy az uniós, tagállami és ipari társfinanszírozással megvalósuló stratégiai kezdeményezések. A hamarosan induló új felhívások fontos elvárásként kezelik az elnyert támogatások közvetlenül érzékelhető társadalmi vagy gazdasági hasznosságát.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a keretprogram támogatási rendszer magyarországi koordinátoraként, komplex szolgáltatási csomagja keretében gyakorlatorientált online rendezvénysorozatot indít 2021. február 11-től. A webináriumokon résztvevők elsőként ismerhetik meg a legfrissebb információkat a program újdonságairól, a részvételi szabályokról, a tervezett pályázati felhívások tartalmáról. A keretprogram tematikus alprogramjaira fókuszáló események célja, hogy naprakész tájékoztatással és tanácsokkal segítsék a hazai szereplőket a pályázatok tervezésében, előkészítésében. Az online rendezvénysorozattal kapcsolatos bővebb információ és regisztrációs lehetőség az NKFIH honlapján érhető el: Horizont Európa eseménynaptár

Bódis József hozzátette: „A kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) ráfordítások összege évek óta folyamatosan emelkedik, 2019-ben már 703 milliárd forintot ért el. A minden eddigi értéket meghaladó tavalyelőtti forrásmennyiség több mint kétszerese a 2010-es költéseknek. Az elmúlt esztendőben a központi költségvetésből a korábbi 133 milliárd forinthoz képest 43 milliárd forinttal több jutott innovációra és kutatás-fejlesztésre. A kormány azon dolgozik, hogy Magyarországot a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, jelentős innovátorok közé léptesse előre, ennek elengedhetetlen feltétele az uniós pályázati források hatékonyabb lehívása.”

Budapest, 2021. február 3.
Innovációs és Technológiai Minisztérium

Utolsó módosítás: 2022. január 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?