Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
90 milliárd forint kutatásfejlesztési együttműködések ösztönzésére - Augusztus óta ötféle pályázat keretében több mint 160 milliárd forint érhető el versenyképes KFI célokra
90 milliárd forint kutatásfejlesztési együttműködések ösztönzésére
2015. szeptember 30.
Módosítás: 2017. december 04.
Olvasási idő: 2 perc
Budapest, 2015. szeptember 30. - Egyetemek, kutatóintézetek és vállalkozások kutatásfejlesztési célú együttműködésének ösztönzésére, a hazai kutatóhelyek kapacitásának bővítésére két újabb, összesen 90 milliárd forint keretösszegű pályázat nyílt meg.

A most megjelent pályázati felhívások stratégiai megalapozásának, a pályázati koncepciók előkészítésének szakpolitikai felelőse az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal), melynek törekvése a társadalompolitikai célokat szolgáló, és a hosszú távú versenyképességet hatékonyan erősítő innovációs környezet kialakítása.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a megjelent felhívásokkal kapcsolatban hangsúlyozta:

  • „A most közzétett felhívások esetében is szem előtt tartottuk, hogy az államnak a kutatásfejlesztés és innováció ösztönzőjeként befektetői szemléletet kell képviselnie. Lényeges, hogy a kutatásfejlesztés alkalmazható tudás vagy termék létrehozását eredményezze, ezért a versenyképességi és kiválósági együttműködéseket támogató felhívás célja olyan partnerségek elősegítése, ahol vállalkozások piaci tapasztalatára is támaszkodhatnak a kiemelkedő kutatócsoportok.
  • Fontos a kutatói bázisok fenntartható működése is, ezért újabb lehetőség nyílik  az ún. stratégiai K+F műhelyek számára, melyek megerősítése, kapacitásaik bővítése hozzájárul versenyképességükhöz a nemzetközi partnerekkel együttműködésben megvalósított pályázati programokban – például a H2020 pályázatokban.”

Budapest és Pest megye, tehát a Közép-Magyarország régió (KMR) kivételével – az egész országból pályázhatóak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásai, melyekből K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések, illetve Stratégiai K+F műhelyek kiválósága címmel jelent meg két újabb pályázat szeptember 30-án. 

Az EU-s forrásokból meghirdetett pályázatok stratégiai tervezése mellett, az NKFI Hivatal felel a hazai állami pénzalap, az NKFI Alap kezeléséért, melyből ­– elsősorban GINOP források tükörpályázataiként – a Közép-magyarországi Régióból is megpályázható felhívásokat tesz közzé. Ebből a keretből két pályázatot hirdetett meg az NKFI Hivatal szeptember 25-én, csaknem 1,7 milliárd forintot biztosítva a nemzetközi együttműködésben megvalósuló innovációs programok, valamint a találmányok, újítások iparjogvédelmi oltalomszerzésének támogatására.

Utolsó módosítás: 2017. december 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?