Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Budapesten gyűlnek össze a régió innovatív gondolkodói
Budapesten gyűlnek össze a régió innovatív gondolkodói
2017. március 30.
Módosítás: 2017. december 04.
Olvasási idő: 3 perc
Második alkalommal rendezték meg a régió meghatározó innovációs fórumát a magyar fővárosban. A think.BDPST átfogó innovációs konferencián a gazdasági élet, a kormányzat és a tudomány képviselői vitatták meg Magyarország és a régió kitörési pontjait a digitális gazdaság, a munkaerő-piaci változások, az oktatás, az egészségügy és a gyógyszeripar területén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke, valamint Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes nyitotta meg a II. think.BDPST konferenciát, amelyet 6 panelben, több mint 40 előadó részvételével március 30–31-én a Bálna Budapestben rendeztek meg. A konferencia célja, hogy évente megrendezett, európai szintű innovációs stratégiai fórumként szorosabbra fűzze a gazdasági, a kormányzati és a civil szféra közötti régiós együttműködést az innováció és a kutatás-fejlesztés területén. Az eseményt Szijjártó Péter fővédnöksége mellett rendezte meg az Antall József Tudásközpont (AJTK), együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal (KKM), illetve a Nemzetközi Visegrádi Alappal, a rendezvény főtámogatója a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

Az esemény első szakmai napjának témái között megtalálható a digitális technológia szerepe és lehetőségei a társadalmi viszonyok alakításában, a munkaerőpiac változása, illetve ebből adódóan a jövő foglalkozásai, valamint a big data és a mesterséges intelligencia. A második szakmai napon az egészségügy és a gyógyszeripar innovációiról, a személyre szabott gyógyításról, illetve a rákkutatás és -kezelés legújabb eredményeiről esett szó.

„A V4-ek az innováció terén meghatározó országokkal szemben együtt válhatnak versenyképessé a kutatási infrastruktúrák koordinált és fenntartható használatával, valamint az innovatív vállalkozásokat és a kutatási programokat ösztönző közös források hatékony felhasználásával. Ehhez hozzájárulhat a V4-miniszterelnökök tegnap kiadott közös varsói nyilatkozatában is megfogalmazott kezdeményezés, amely szerint erősíteni szükséges a Nemzetközi Visegrádi Alap forrásainak felhasználását a V4 kutatási-fejlesztési és innovációs projektek finanszírozásában. Érdemes lendületet adnunk az EU kutatás-fejlesztési keretprogramjához, a Horizont 2020-hoz kapcsolódó koordinált V4-együttműködésnek is, hogy stratégiai kérdésekben közös álláspontot képviseljünk a program félidei értékelésekor, valamint a következő, 2020 utáni keretprogram kialakításának folyamatában” – fejtette ki Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke a nyitórendezvényen elhangzott köszöntőjében.

A think.BDPST előadói között szerepelt George Friedman geopolitikai elemző, Mohammad Sabah Al-Salem Al-Sabah sejk, Kuvait korábbi miniszterelnök-helyettese, Rabbi Daniel Hershkowitz professzor, Izrael korábbi tudományos és technológiai minisztere, Peter Stracar, a GE Közép- és Kelet-Európáért felelős igazgatója, valamint Ronald de Bruin, a COST igazgatója is. Az eseményen felszólalt többek között Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, Balogh Csaba közigazgatási államtitkár és Mikola István korábbi egészségügyi miniszter.

A konferencia idén is helyt adott a régió innovatív megoldásait, valamint a legizgalmasabb startup vállalkozásokat bemutató seregszemlének. A „Start-up and Innovation Corner” eseményen innovátorok, innovatív cégek és startup vállalkozók ismertették legújabb fejlesztéseiket és ötleteiket a hazai és nemzetközi érdeklődők, befektetők számára. A konferencia kísérőeseményén bemutatkozott a mindennapokat a mesterséges intelligencia segítségével megkönnyítő japán Tapia robot és számos egyéb startup is.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

think.BDPST Pálinkás József
Pálinkás József elnök (NKFIH)

Utolsó módosítás: 2017. december 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?