Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Innovációra nyertek el 16 milliárd forintot közép-magyarországi vállalkozások
Vállalkozások innovációs projektjei nyertek el 16 milliárd forint támogatást
2017. november 16.
Módosítás: 2017. december 12.
Olvasási idő: 3 perc
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 80 közép-magyarországi vállalkozás nyert támogatást jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új termék, prototípus vagy technológia fejlesztésére.

A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” (VÁLLALATI KFI_16) című pályázati felhívás 2017. évi második fordulójának nyertes projektjei

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ma  hirdetett eredményt  a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (VÁLLALATI KFI_16) konstrukció harmadik fordulójában  amelynek keretében közép-magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok nyerhettek el 80–500 millió forint közötti forrást.  A felhívásra a 2017. júliusi benyújtási határidőig 239 pályázat érkezett, ebből 80  projekt összesen több, mint 16 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A most támogatott vállalati innovációs programok a vállalkozások által biztosított önrésszel együtt összesen 26 milliárd forintos költségvetéssel valósulnak meg.

A pályázati program 2016-os meghirdetése óta három fordulóban 300 vállalkozás összesen 48 milliárd forint keretösszegű támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

„A vállalkozások kutatásfejlesztési tevékenységét és innovációit támogató felhívásokban elvárás az újdonságtartalom, a célszerűség, valamint a piacképesség és a nemzetközi versenyképesség” – hangsúlyozta Pálinkás József, hozzátéve, hogy a 2015-ben létrejött NKFI Hivatal komplex kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) pályázati ösztönzőrendszert alakított ki. „Üzleti ötlet kidolgozására, célzott kutatásokra, prototípus kifejlesztésére, a már elkészült termék exportcélú továbbfejlesztésére, továbbá szellemi tulajdonvédelemre, KFI szolgáltatás vásárlására, valamint startup-inkubátorok létrehozására hazai és uniós forrásból több mint 40 KFI pályázati konstrukció jelent meg.  2015 óta 3000 projekt, összességében közel 600 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatásáról született döntés” – mondta el az NKFI Hivatal elnöke, hozzátéve, hogy a támogatás több mint felét, mintegy 300 milliárd forintot vállalkozások nyerték el.

A vállalkozások számára jelenleg még nyitott pályázati forrásokról szólva Pálinkás József kiemelte az NKFI Hivatal által kidolgozott koncepció alapján, 17 milliárd forintos keretösszeggel megnyílt új pályázati konstrukciót, melyből a mikro-, kis- és középvállalkozások nyerhetnek el 5-15 millió forint összegű támogatást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból.  Ezen a pályázaton azok a vállalkozások indulhatnak, amelyek az önálló kutatásfejlesztési tevékenységhez még nem elég erősek, de teljesítményüket javítani szeretnék új termék vagy szolgáltatás létrehozásával egy mások által kidolgozott innovatív megoldás segítségével.

A vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét támogató konstrukciók között előtérbe kerülnek a hitellel kombinált vagy teljes egészében visszatérítendő, kedvezményes kamatozású pénzügyi eszközök, valamint tőkeprogramok, amelyek keretében összesen 182 milliárd forintnyi keretösszeg áll rendelkezésre. Pálinkás József elmondta, hogy uniós társfinanszírozással már elérhető a Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon kockázati tőkeprogram, amelynek keretében a Magyar Fejlesztési Bank közreműködésével létrehozott nemzeti tőkealap, a Hiventures alapkezelőn keresztül eddig mintegy 10 milliárd forint 105 startup vállalkozásba való befektetéséről született döntés.

Budapest, 2017. november 16.

Utolsó módosítás: 2017. december 12.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?